Lieve lezer of lezeres, ik zocht iets op internet en toen kwam ik dit tegen. Vreselijk wat er gebeurd. Als je onder de klanken van het Evangelie van Jezus Christus bent opggeroeid en dan kiest voor een leven zonder Hem. Hij, Jezus nodigt zo liefdevol.

Ik geef je dit niet door omdat ik het zo'n geweldig artikel vind, maar opdat je eerst nadenkt voordat je deze stap zet. Weg gaan van de Heiland is de ergste stap die je in je leven kunt maken. Ik herken in dit artikel zoveel opmerkingen die ik krijg van jonge en oudere mensen die de kerk verlaten en God de rug oekeren....

Terwijl je juist de ervaring hebt dat je nu pas in vrijheid kunt leven. Vergis je toch alsjeblieft niet. Het is een stap die je de duisternis in brengt. Een leven zonder God en zonder de Heere Jezus lijkt een vrij leven. Maar je bent juist een slaaf in de diepste zin van het woord.

ZEVEN REDENEN WAAROM CHRISTENEN HET GELOOF VERLATEN

Hoe komt het dat mensen hun geloof verlaten? Waarom keren ze God de rug toe? Frank Viola komt met deze 7 verschillende redenen. Er zit veel waarheid in, veel herkenning. Hier zijn ze (vrij vertaald):

1. DE VRESELIJKE EN VALSE MANIEREN WAAROP CHRISTENEN ELKAAR PERSOONLIJK EN ONLINE BEHANDELEN

Dit is een belangrijke redenen waarom sommige christenen besluiten om Jezus niet meer te volgen. Regelmatig heb je het gevoel dat je beter af bent onder de heidenen.

2. DE INGEBLIKTE, OPPERVLAKKIGE ANTWOORDEN OP DE MOEILIJKE VRAGEN

Hoe lang gebruiken we nog “het staat zo in de Bijbel” als simpel antwoord op de moeilijke vragen. Of wat te denken van een 18 jarige student die is opgegroeid met een vanzelfsprekendheid van een 6 daagse schepping. Door een antwoord “zo zit het nu eenmaal” wordt het complete geloof gekoppeld aan deze vraag waar veel wetenschap ook zinnige dingen over te zeggen heeft.

Als de standaard, ingestudeerde en ingeblikte antwoorden de enige zijn die je kent en ze blijken niet te werken of te kloppen… en als het enige antwoord is “de Bijbel zegt het zo”, dan houdt het toch snel op met dat hele geloof. Dat is dan een toch wel logisch gevolg.

3. GOD VOLDEED NIET AAN HUN VERWACHTINGEN

Laatst hoorde ik het verhaal van iemand die God de rug toekeerde. Zoals altijd had hij God gebeden om bescherming van zijn gezin. Tot het moment dat zijn dochter verongelukte. Waar is God dan? En hoe zit het dan met de beloften van God. In de praktijk bleek God helemaal niet zo betrouwbaar.

4. DOMHEID EN ONWETENDHEID VAN VELE CHRISTENEN

Het is jammer dat veel christenen van alles wat los en vast is geloven. Allerlei sub cultuurtjes met hun eigen overtuigingen. En mensen die graag nadenken willen er zeker niet mee worden geassocieerd. De gedachte is dan niet zo gek: “Als Jezus de Redder van de wereld was, waarom zijn zoveel van zijn volgelingen zo stom?” of “Als Jezus dan het hoofd is van de kerk, waarom zijn er dan zoveel misstanden en scheuringen ?” Het gevolg is dus dat ze daardoor gaan twijfelen aan de dingen die onze Heere zelf heeft gezegd.

5. NIET KUNNEN VOLDOEN AAN ALLE WETTEN EN REGELS

Zo vaak wordt het evangelie samengevat is een set van wetten en leefregels. En daarbij de boodschap dat God teleurgesteld is als je je hier niet aan houdt. Maar wie is perfect? Wie is foutloos? Je kan nog zo hard proberen… uiteindelijk lukt het ergens toch niet. Zelfs bidden en vasten zijn niet de oplossing. Nee, aan de eisen van deze God voldoen lukt toch niet. Je bent toch nooit goed genoeg. En daarom verlaten ze God zelf.

6. ZE HEBBEN DE WERELD LIEVER DAN CHRISTUS

Jezus was niet voldoende om hun hart te vullen, niet om hun hartsverlangen te bevredigen. Ze hadden de wereld liever dan God. Daarom verlieten ze God.

7. DE ZORGEN VAN HET LEVEN VERSTIKTEN HUN (GEESTELIJKE) LEVEN

Ken je het beeld uit de gelijkenis van het zaad waarin er ook zaad terecht komt tussen de dorens en de distels. Het wordt verstikt. Jezus zegt dat het de zorgen van het leven zijn waardoor het wordt verstikt. Zo is het soms ook bij mensen met veel zorgen. Sommigen zoeken hun schuilplaats bij God. Anderen zijn door de situaties geestelijk helemaal uitgewrongen.